[ad_1]

Kota Kinabalu: Seramai 28 pengunjung, seorang pengurus dan empat pekerja sebuah pusat hiburan di KK Waterfront, Jalan Tun Fuad Stephen, di sini, dikenakan kompaun selepas didapati melanggar prosedur operasi standard (SOP) Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) Covid-19, malam tadi.

Operasi bersepadu jam 9 malam itu dijalankan Bahagian Siasatan Jenayah, Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kota Kinabalu dengan kerjasama Dewan Bandaraya Kota Kinabalu (DBKK) dan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

Polis menyerbu pusat hiburan yang melanggar SOP PKP Covid-19 di Kota Kinabalu.

Ketua Polis Daerah Kota Kinabalu, Asisten Komisioner Mohd Zaidi Abdullah berkata, ketika pemeriksaan di premis berkenaan dijalankan, pihaknya mendapati muzik sedang dimainkan dengan kuat dan pengunjung juga sedang berhibur sambil minum minuman beralkohol.

Katanya, hasil pemeriksaan lanjut mendapati seorang pengurus bersama empat pekerja premis dan 28 pelanggan ingkar serta melanggar SOP yang ditetapkan.

Keadaan pengunjung di pusat hiburan yang melanggar SOP PKP Covid-19.

“Pasukan serbuan mendapati premis berkenaan menjalankan aktiviti pusat hiburan yang dilarang ketika ini dengan keadaan pelanggan yang berada dalam premis juga tidak mengamalkan penjarakan fizikal.

“Pemilik dan pekerja premis serta semua pelanggan berusia lingkungan 19 hingga 41 tahun itu melakukan kesalahan mengikut Peraturan-Peraturan Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 2021,” katanya dalam kenyataan media, hari ini.

Mohd Zaidi berkata, hasil pemeriksaan lanjut juga mendapati premis berkenaan melanggar syarat berniaga dengan menjalankan pusat hiburan dengan menggunakan lesen restoran kelas dua.

Katanya, pemantauan seperti ini akan diteruskan dari semasa ke semasa sepanjang pelaksanaan dan penguatkuasaan PKP di negara ini.

The post Masih degil berhibur di sebuah pusat hiburan di KK Waterfront! 33 lagi individu dikenakan kompaun appeared first on Sabah News Kini : Portal Berita Semasa Dalam Dan Luar Negara.

[ad_2]

Source link